Besin Takviyeleri ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
Sağlıklı ve farklı çeşitlilikte yiyecekler tüketmek, vücudun ihtiyacı olan tüm besinleri almanın en iyi ve doğru yolu olarak kabul ediliyor.
Buna rağmen bazı kişiler günlük beslenmeleri esnasında, vücutlarının ihtiyaç duyduğu ölçüde vitamin ve mineral alamıyorlar.
Vücudun ihtiyaç duyduğu ancak yeterli miktarlarda tüketilemeyen besinlerin eksikliğini gidermeyi amaçlayan besin takviyeleri; vitaminler, mineraller, amino asitler, proteinler ve diğer besleyici maddeleri içermekte olup genelde kapsül, sıvı ya da tablet formlarında bulunuyor. Besin takviyeleri; bireylerin optimal sağlıkları için gerekli olan günlük temel mineralleri, vitaminleri ve diğer önemli besinleri almasının ekonomik ve etkili bir yolu olarak kabul ediliyor. Besin takviyeleri; hem diyete besin eklemek hem de osteoporoz ya da artrit gibi sağlık sorunları riskini azaltmak için kullanılabiliyor.
Sağlıklı ve farklı çeşitlilikte yiyecekler tüketmek, vücudun ihtiyacı olan tüm besinleri almanın en iyi ve doğru yolu olarak kabul ediliyor. Buna rağmen bazı kişiler günlük beslenmeleri esnasında, vücutlarının ihtiyaç duyduğu ölçüde vitamin ve mineral alamıyorlar. Bu durumda besin takviyeleri, günlük beslenme programı sonucunda eksik kalan besinlerin tamamlanması amacına yönelik olarak kullanılabiliyor. Kemiklerin korunması için insan vücudu her gün kalsiyum ve D vitaminin, yeni hücreler üretmek için folik asit, sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmak ve görüşü korumak için A vitamini dahil olmak üzere çeşit vitaminlere ve minerallere ihtiyaç duyuyor. meyveler, sebzeler, deniz ürünleri ve diğer sağlıklı yiyecekler vücudun sağlığını koruması için pek çok faydalı içeriğe sahip bulunuyor. Besin takviyelerinden bu sinerji etkinin elde edilmesi mümkün olmadığı gibi besin takviyelerinin önerilenden yüksek dozda alınması besin emilimini etkilediği gibi yan etkilere de neden olabiliyor.
Bazı besin takviyeleri halihazırda alınmakta olan ilaçların çalışma şeklini etkileyebildiğinden besin takviyeleri kullanılmaya başlanmadan önce doktor görüşünün alınması çok daha doğru bir adım oluyor. Doktorun besin takviyesi önermesi durumunda belirttiği kullanım şekline uyulması gerekiyor.
50 yaşın üzerindeki bireyler bazı vitaminlere ve minerallere, gençlere oranla daha fazla ihtiyaç duyabiliyorlar. Kemiklerin her yaşta güçlü tutulabilmesi için D vitamini ile birlikte kalsiyuma ihtiyaç duyulmakta olup eksikliği kırıklara neden olabiliyor. Pek çok insanın vücudu, haftada iki kez 15 ila 30 dakika güneşte kaldığı takdirde yeterli D vitaminini üretebiliyor. Ancak yaşın ilerlemesi ile birlikte ihtiyaç duyulan D vitamini bu şekilde alınamamaya başlıyor. Bu durumda besin takviyeleri yoluyla D vitamini alınması gerekliliği oluşabiliyor. Kırmızı kan hücrelerinin ve sinirlerin sağlıklı kalmasını sağlayan B12 vitaminine yaşlılar da diğer yetişkinler kadar ihtiyaç duymakla birlikte bazı durumlarda yiyeceklerde doğal olarak bulunan B12 vitaminini emmede sorun yaşayabiliyorlar. Bu tarz bir sorunla karşılaşıldığından B12 takviyesi kullanımına ihtiyaç duyulabiliyor.
Günümüzde pek çok kişi bir ya da daha fazla vitamin ya da besin takviyesini kullanıyor. Besin takviyeleri minerallerin yanı sıra mineraller, şifalı bitkiler ya da diğer botanikler, amino asitler, enzimler ve daha bir çok farklı bileşeni içerebiliyor. Bununla birlikte tüm uzmanlar vitaminleri ve mineralleri depolamanın en iyi yolunun doğru beslenme olduğu konusunda hemfikir bulunuyorlar. Beslenme takviyeleri almak kesinlikle dengeli beslenmenin yerini tutmuyor. Vitaminleri ve mineralleri içeren besin takviyeleri sağlıklı bir beslenmenin tamamlanmasının yardımcı olsa da doğal yolla alınan gıdalardaki bir çok besinin ve lifin yerini almaları mümkün olmuyor. Bununla birlikte yiyecek seçimlerine bağlı olarak, en iyi beslenme planlarının bile vücudun tüm beslenme ihtiyaçlarını karşılamasının söz konusu olmadığı durumlar yaşanabiliyor. Bu durumda besin takviyeleri ciddi ölçüde fayda sağlayabiliyor. Ayrıca bazı araştırmalara göre doğru kullanılan besin takviyeleri sağlığı korumasının yanı sıra bazı kronik rahatsızlıkların oluşması riskinin azaltılmasında da etkili olabiliyor.